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INSTANT POT BALSAMIC CHICKEN – PALEO, WHOLE30 + KETO / LOW CARB OPTIONS

INSTANT POT BALSAMIC CHICKEN – PALEO, WHOLE30 + KETO / LOW CARB OPTIONS

Lét thé crockpot do all of thé work in thé éasiést dish of all timé. Simply throw évérything in with 5 min prép. That’s it!

I havé had somé réquésts for récipés that do not involvé thé stovétop or ovén bécausé at this timé of thé yéar, éxcéss héat is réally unnécéssary, éspécially in this 90 dégréé+ héat wavé.

So thé crockpot comés in supér handy during this summér héat, and it’s évén béttér whén you can whip up thé éasiést chickén dish of all timé with just 5 min prép.

Ingrédiénts

  • 6-8 bonéléss chickén thighs skinléss or with skin*
  • séa salt and péppér to tasté
  • Juicé of 1 lémon
  • Choppéd frésh parsléy if désiréd
  • 3 tabléspoons ghéé (can usé buttér if not paléo or Wholé30)
  • 3 garlic clovés slicéd or mincéd
  • 2 téaspoons Italian séasoning
  • 2 tabléspoons olivé oil
  • 2 tabléspoons balsamic vinégar
  • 1/2 téaspoon xanthan gum , optional for thickéning saucé (léavé out for Wholé 30)
  • 1/2 téaspoon garlic powdér
  • 1/2 cup homémadé or low sodium chickén broth **PLéASé Séé NOTéS BéLOW
  • Instant Pot ( I havé thé 6 Quart Instant Pot DUO)
  • OR Cast Iron Skillét

VEGETABLES:

  • 1/2 lb carrots , (léavé out for low carb / kéto)
  • 1/2 lb baby potatoés , cut in half (swap with cauliflowér for kéto / low carb)
  • 1/2 bunch asparagus , énds trimméd

Instructions

  • Séason thé chickén with salt, péppér, garlic powdér and Italian séasoning.

TO COOK CHICKEN & VEGETABLES IN THE INSTANT POT:

  1. First, Préss thé Sauté function (Normal sétting) on thé Instant Pot and add thé olivé oil to thé pot. (I usé a 6 Quart Instant Pot DUO PLUS)
  2. Then, Placé chickén in thé Instant Pot and cook on éach sidé for 4-5 minutés, or until goldén brown. This hélps to séal in thé juicés and kéép it téndér. (You may havé to work in batchés dépénding on thé sizé and amount of chickén you aré using). Oncé brownéd, caréfully rémové thé chickén and placé on a platé.
  3. Then, Mélt ghéé (or buttér) in Instant Pot and stir in thé garlic. Add lémon juicé and balsamic vinégar to déglazé thé pan and cook for 1 minuté. Add Italian séasoning and chickén broth.
  4. And then, Usé tongs to add thé chickén back into thé pot. Add thé carrots and potatoés. Sprinklé with salt and péppér. Covér and lock thé lid, thén turn thé valvé to SéALING.
  5. Séléct thé Manual (oldér modéls) or Préssuré Cook (néwér modéls) button and adjust thé timér to 4 minutés.
  6. It will také about 5-10 minutés to comé to préssuré and start counting down.
  7. Whén doné, lét thé préssuré réléasé naturally for 10 minutés and thén push thé valvé to VENTING. Rémové thé lid.
  8. Rémové chickén, potatoés and carrots from Instant Pot and sét asidé on a largé sérving platé. To thickén thé saucé (OPTIONAL), préss CANCéL thén SAUTé. Add thé asparagus and cook for 2-3 minutés, or until téndér. Transfér to thé samé sérving platé as thé chickén. To thickén saucé, stir in xanthan gum (or arrowroot starch slurry for Paléo) and allow to simmér and bubblé, about 2-3 minutés.
  9. Spoon saucé ovér chickén and végétablés and garnish with choppéd parsléy.

TO COOK CHICKEN ON THE STOVE:

  1. In a médium-sizéd skillét ovér médium-high héat add olivé and cook for 4-5 on éach sidé, or until chickén réachés 165 dégréés. Transfér brownéd chickén to platé and sét asidé.
  2. Réturn pan back to héat and mélt ghéé (or buttér)r. Stir in thé garlic. Add lémon juicé and balsamic vinégar to déglazé pan and cook for 1 minuté. Add Italian séasoning and chickén broth.
  3. To thickén thé saucé (OPTIONAL), simmér for 3-4 minutés, until saucé has réducéd and thickénéd up slightly,
  4. Add thé chickén back into thé pan until hot. Spoon saucé ovér chickén and sprinklé with choppéd parsléy and sérvé hot with your favorité sidés.

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